Igazi zarándokhely a mérgek kedvelőinek
2015. január 30. írta: Pálfi Orsolya

Igazi zarándokhely a mérgek kedvelőinek

"A Méreg Kert zárt kapui mögött az idegenvezető halálos növények történeteit osztja meg a látogatókkal. Mítoszokra és legendákra derül fény a tények és a történelem tükrében." Engem meggyőzött Alnwick Garden

alnwick_kert.jpg

A kert tiszteletet parancsoló bejárata  (Forrás: www.alnwickgarden.com)

 

Alnwick Kastély, Alnwick, Egyesült Királyság.  A kastély a Harry Potter filmek gyakori helyszíne, például az első seprűröptetésé. Merüljünk el a gyógynövénytan és a bájitaltan határterületeiben, mivel a kastélyhoz tartozó angol kertben kialakították a mérgező növények egész tárházát, a Poison Gardent (Méreg Kert).

Az ismertebbek közül gyűszűvirág, nadragulya, pipacs, aranyeső és harangláb fajok nőnek itt, esztétikus elrendezésben. 

alnwick_kert2.jpg

Az olasz kontyvirág irritálja mindenedet, kivéve a szemed, ha csak távolról nézed  (Forrás: www.alnwickgarden.com)

 

Izgalmas sztorik a Méreg Kertből

A Méreg Kertben 100, eltérően gyilkos hajlamú növény él. Néhány növény halálosan gyönyörű, és van köztük, aki olyan jól játssza az ártatlant, hogy senki nem feltételezne róla rosszat. 

A farkasmaszlag (Nux vomica) latin neve igen találó, és bár a wikipedia szerint homeopátiában alkalmazzák hányás elősegítésére, az egyik legerősebb méreg, a sztrichnin található benne. A sztrichnin nagyon erős izomgörcs-rohamokat okoz, és fulladásos halállal vet véget a pályafutásunknak. Én nem játszanék vele nagy hígításban sem, de ízlés dolga. Egyébként a farkasmaszlag nagyon keserű, ezért a sör ízének beállítására is használták - nagyszerű ötlet. Érdekes módon a foltos bürök, ami magában szintén mérgező, a sztrichnin ellenszereként használható. Ezt senki ne említse meg Szókratésznek, akit éppen foltos bürökkel küldtek a halálba.

alnwick_kert3.jpg

Mérgező növények oroszlánketrecben (Forrás: www.alnwickgarden.com)

 

Hol van?

A Méreg Kert egyetlen hátránya, hogy a kastély és kertje a nagyvárosoktól viszonylag messze található, Edinborough-tól 2 óra autóútra Délre, Newcastle-től 45 percnyi autóútra Északra.

A jó hír az, hogy Google Emberkével az egész kert bejárható, aminek további előnye, hogy biztos nem nyúlunk bőrirritáló levélhez. 


Nagyobb térképre váltás

A bejegyzés trackback címe:

https://toxikologia.blog.hu/api/trackback/id/tr107123055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása